SMEDMYRKOLLEN dypt inne i Sørkedalsalpene byr på lite besøkt terreng. Men kollens virkelige hemmelighet er en knaus med mystiske inskripsjoner.
På nordøstsiden av den er det meislet inn en «N», som antas å stå for «Nordmarksgodset». På vestsiden er slått inn «A|B». Det er nærliggende å tro at disse står for Akershus og Buskerud, om enn i litt rar rekkefølge. I dag er det grensen mellom Buskerud og Oslo som løper her, men da dette merket ble hamret inn tilhørte Aker herred Akershus.
Dette opphørte i 1948, da Aker ble skilt ut og innlemmet i Oslo. Om dette skriver historikeren Sverre Grimstad i Krokskogen på kryss og tvers og Nordmarka merker og mysterier.
Stedet er nevnt på et grensekart fra 1760, «Trende Bierg Nabber». Men hvem som slo inn merkene i berget og når, ligger skjult i historiens mørke. På knausen er det også bolt.
Den doble merkingen setter en spiss på en tur som også kan gås uten spesiell interesse for gamle grensemerker. Den smellvakre marsdag jeg kom her forbi med fr. Vesle-Bernhard hadde vi overnattet på Kikutstua og gikk via Fyllingen og opp de lange åssider hvor senvintersolen bakte uten at kuldegradene helt ville gi slipp. Skiløypa går rett under Smedmyrkollen på østsiden, men der er såpass bratt at vi valgte en enklere off-piste tilnærming fra nord og opp en liten dal. Den post som kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte her, sto på det som ble beskrevet som «en gammel trestamme».
Grimstad, som fant merkene i 1993, oppgir i sin bok at toppen var dominert av et stort bjerketre. Han hadde kommet via Smedmyra.
SMEDMYRKOLLEN. Post 28 i perioden 1998-2000, «Bjørnsjøhelveteboka«.
Speak Your Mind
Du må være innlogget for å kunne kommentere.