Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Svensker og smalhans

TRIVELIG,  fortalte vår venn Wily Nickersen da han tok dette bildet rundt 2002. Da var det ennå servering på Oppsalseter.

OPPSALSETER var seter og serveringssted på Lierskogen. En svensk familie som bodde her i eldre tid, ser ut til å ha satt dypest spor etter seg.

Vi er her i Lier, nordøst for Kraftkollen/Kroftkollen. Oppsalseter var seter for Liergården Oppsal fra tidlig 1700-tall frem til 1930-årene. Ifølge det lokalhistoriske verket Vandringer i Askerbøringens utmark var det to setre her. Den nederste ble i nyere tid kalt Svenskeløkka, etter en svensk familie som bodde der.

Ifølge opplysninger fra 1910 hadde han fem barn, som gikk på skole nede i Lier. Hva han het vites ikke, han var mest kjent under navnet Oppsalsetervensken. Han ble husket for å ha reist med oksetrukket vogn mellom hjemmet og bygda.

På den øvre seteren, som var hovedrollen, skal to «svenskejenter» ha holdt til på samme tid, og drevet med husdyrhold. På den lokaldialekt sier man visstnok ikke Oppsalseter, men noe i nærheten av «Oksalseter».

Omkring 1980 ble Oppsalseter fikset opp av det lokale orienteringslaget og drevet som serveringssted. Også Røde Kors har vært inne i bildet, men det er nå lenge siden det var virksomhet her.

OPPSALSETRA. Post 6 i perioden 2024-2026

 

 

Comments

  1. En lokalkjent (nærmere 70 år) jeg snakket med for noen år siden, fortalte meg at de gamle sa Øksleseter da hun var liten. Hun skjønte ikke den gangen at det var samme sted som på skiltene kalles Oppsalseter.

    Dette gjelder for øvrig mange Oppsal-er på Østlandet. Også for Oppsal i Oslo og andre steder er uttalen Okksæl e.l. kjent på 1800-tallet.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.