Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Råflott

FLOTT SLOTT. En av bygningene på Råsjøen fotografert i august 2024. Foto: VESLE-BERNHARD

RÅSJØEN er mer enn den vakre innsjøen høyt oppe i Romeriksåsen. Råsjøen er et helt samfunn, en institusjon, et kultursenter med en helt spesiell og anerik forhistorie. Det er også et knutepunkt for noen av de flotteste skiløypene og sykkelveiene i denne delen av marka.

SLOTT TIL LYST. Jaktslottet på Råsjøen.

å du trodde at de legendariske Bør Børson-filmene var innspilt i Trøndelag? Neida, det var faktisk på Romeriksåsene Rolv Wesenlund og Britt Langlie svingte seg tidlig på 70-tallet. I de samme flotte traktene hvor vi 20 år senere fikk en kjentmannspost.
Den gamle skogsgården Råsjøen eies av etterkommerne av kunstmaleren Thomas Fearnley (1802-1942.

HELT RÅTT. Sjøen en råflott januardag.

Sønnen Thomas Fearnley (1841-1927 ble en grunnrik skipsreder og forretningsmann. Gjennom rederiet Fearnley & Eger var han i forkant med å omstille den norske handelsflåten fra seilskip til damp. Han drev også stort innen industri og gruver, og hadde virksomhet i Sverige som ledet til gode forbindelser med den svenske kongefamilien. I 1899 ble han utnevnt til hoffjegermester.

STALLEN. Råsjøstua kom på kartet i 1994.

Gården ble reist i årene etter 1910 av tredje generasjon Thomas (1880-1961). Han var interessert i idrett, fra skihopping til tennis og hestesport. Han brukte så mye penger på prosjektet at pappa måtte finansiere Råsjøbroen mellom grenda på nordsiden og jaktslottet på sørsiden. Men visstnok skal faren ha oppmuntret sønnen til å satse stort: «Bygg ikke for smått, det vil du angre på siden».

 

KUNSTMALER. Thomas Fearnley (1802-1842)

HOFFJEGERMESTER. Thomas Fearnley (1841-1927).

SLOTTSBYGGER. Thomas Fearnley (1880-1961).

Fotos: WIKIPEDIA Made with HTML Tables

DETALJ av hovedbygningen på Råsjøen.

n senere Thomas Fearnley, oldebarn av hoffjegerhesteren, markerte seg som markaentusiast i Romeriksåsene og en skogens mann i mer enn èn forstand, med interesse for løypelegging og vintersport. Han var også fødselshjelper for alpinanlegget Varingskollen, som åpent i 1963. Han var født i 1933 og døde i 2023. Sønnen Nils Thomas leder nå familieselskapet Fearnley Invest og virksomheter på Aass gård i Hakadal, blant annet en golfklubb.

Selve gården er tegnet av arkitektene Morgenstierne og Eide, og bygget i 1916. Men bebyggelsen i området er eldre enn som så. Opprinnelig stammer den fra 1750 og ble reist i forbindelse med sagbruksvirksomhet. I perioder var det en betydelig bosetning i området rundt Råsjøen. Det var stor skogsdrift, og Råsjøen var selve sentrum for aktivitetene, som omfattet alt fra sagbruk, seter, smie og staller til egen kraftstasjon og skole for ungene.

SJØUTSIKT fra jaktslottet og utover den store, vakre Råsjøen.

Åndslivet skapte liv. Etter 2. verdenskrig ble det nytt liv på Råsjøen. Hver vinter i mars var det sammenkomster av noen av landets betydeligste kunstnere og andre representanter for åndslivet. Henrik Sørensen, Harald Kihle og Per Krogh er blant kunstnerne som valfartet til jaktslottet oppe på åsen, og som også har malt en rekke flotte vinterbilder fra traktene omkring. Det over 100 år gamle jaktslottet er ennå en av de prektigste gårder i hele Oslomarka.

Familien Young Fearnley har nå vært på Råsjøen i fem generasjoner, og for den nåværende eier har det vært en viktig oppgave å legge forholdene best mulig til rette ikke bare for skogsdrift, men også for friluftslivet i disse flotte områdene. Sin mest verdifulle gave til friluftsfolket skjenket Thomas Fearnley i 1994 da han lot den gamle stallen et par hundre meter nord for selve gården ombygge til serveringssted i Skiforeningens regi. Dessverre har serveringen opphørt, og stedet er nå en privat hytte.

Tekst: STEIN BOTILSRUD. Oppdatert av Vesle-Bernhard i august 2024.

RÅSJØEN. Post 38 i perioden 1990-1992.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.