Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På jakt etter Skinnskatten

SKINNSKATTBERGET er like digert som det er vakkert, det er fort gjort å bli enige om. Så får vi heller krangle om hva navnet bryr.

PÅ SKINNSKATT. Er det selveste skattefuten? Foto: EILIF EGGEN

alle årstider tør Skinnskattberget være verd et besøk – og den gang jeg sist kom her forbi med min gode venn dr. Eggen, fikk vi to årstider midt i fleisen. Den første snø var kommet altfor tidlig. De siste høstfarger hadde ingen planer om å avslutte forestillingen.

SCENISK. Den første snø setter en spiss på den østlige utsikt fra Skinnskattberget. Foto:MORTEN MØST

Det var med andre ord mer enn oppstigningen fra Stryken som tok pusten fra oss denne ekstraordinære dag med den glassklare luft.
Vi kom blåstien forbi Mantjern og kunne konstatere at den siste stistrekning var nypreparert av en elg med fint utviklet sans for blåmerking. Vel oppe de verste stigningene kommer vi ut på et stort, åpent platå. Her har vi godt overblikk i alle retninger.

EN ANNEN TUR. Like fint her om høsten,

På topp-punktet ligger restene av et digert tretårn, og et blåskilt markerer også stedets 550 meter over havet. Skinnskattberget er dessuten dobbel «treriksrøys» – her møtes Oppland, Akershus og Oslo fylker, samt Nittedal, Lunner og Oslo kommuner. Hva navnet betyr? Hmmmm….i riktig gamle dager ble det innkrevet en skinnskatt, som vel var knyttet til jakt eller husdyrhold. Men hvorfor heter berget som det heter? Kanskje det var her skinnskatteunndragelsene ble gravet ned?
Skinnskattberget kan med fordel kombineres en tur bortom Stålmyra.

 

SKINNSKATTBERGET. Post 23 i perioden 1992-1994 og post 24 i perioden 2010-2012.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.