JEGERSLY i Lillomarka var en tidlig marka-vandrers fristed. Her på hytta fordøyet Johan Henrik Borrebæk sine inntrykk fra vandringer som det ble bok av.
Det er lett å føle seg som pioner når vi i dag ferdes på Kjentmannsmerkets hemmelighetsfulle stier i Oslomarka. Ta et øyeblikk og tenk hvordan det må ha fortonet seg for 100 og 150 år siden.
I. H. Borrebæk utforsket store deler av Oslomarka mot slutten av 1800-tallet. Selv om han var på ferde mer enn 50 år etter vår venn Bernhard Herre, regnes Borrebæk som en foregangsmann for turgåing i marka. Som Herre etterlot også Borrebæk seg noen få innsiktsfulle turberetninger, blant annet i samlingen «Paa uvante stier i Kristiania Omegn» (til høyre) som utkom i 2003.
100 år etter at denne lille boken kom ut ble Borrebæk hedret med kjentmannspost. I perioden 2022-2024 skjedde det igjen, denne gang i form av «førstesideoppslag» i håndboken for denne perioden.
«Jegersly» nord for Aurevannet skal ha vært den første hytta som ble reist i Oslomarka, og bak denne prestasjonen sto den godeste Borrebæk. Grunnmuren er det eneste som står igjen i dag – men rundt i terrenget ligger for eksempel vedkomfyren og annet skrammel spredd over et stort omåde. Borrebæk valgte sitt sted med omhu – bare noen meter unna hadde han rennende vann: Den smale bekken mellom Aurevann og putten nordenfor. Ved putten kan vi i dag glede oss over en lekker leirplass.
På gamle bilder ser vi hvordan naturen gradvis tar stedet tilbake, men grunnmuren er ennå lett å få øye på. det samme er komfyren og annet skrot i terrenget. Siden sist har et eller annet nek lagt igjen en ubrukelig campingstol også.
JEGERSLY. Post 35 i perioden 2022-2024. Også kjentmannspost 37 i perioden 2002-2004. Diskusjon i Kjentmenns forum
Speak Your Mind
Du må være innlogget for å kunne kommentere.