Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Lutter glede på Lyberga

HERLIG HØST på Lyberga, ved varden og den store stein. Foto: VESLE-BERNHARD

LYBERGA er et trivelig høydedrag i Maridalsmarka som flere med fordel kunne besøke. Her var det kjentmannspost i riktig gammel tid, det vil si på 60/70-tallet da kjentmannskortet var like gult som tier’n.

er er vi like sørøst for det smellvakre Fagervann. På toppen av Lyberga kan vi rusle rundt i åpent lende, der utsikten blir til mens vi går. Den er kanskje best litt vest for toppen på 462 meter over Oslofjorden. Kjentmannsposten ble angitt til å stå 150 meter sørvest for toppen.

Men heter det Lybergja eller Lyberga her? Begge deler har vært brukt. Førstnevnte ser ut til å være en eldre form av sistnevnte. Gammelt folk snakker gjerne om Lybergja, og det samme gjør vi gamliser som bruker postlister fra 60-tallet, da kjentmannsmerket ble stemplet på et gult pappkort. Nå står det mest Lyberga på kartet. Det heter i hvert fall ikke Lyberget, for det er et helt annet berg, som ligger mellom Bjørnsjøen og Rottungsrompa.

TREVARDEN da den fortsatt sto her på et vis. Foto: STEIN BOTILSRUD

Min gode vann Willy Nickersen var her rundt årtusenskiftet en gang, og beskrev forholdene slik:

Til Lybergja/Lyberga kommer vi ved å gjøre en avstikker i nordøstlig retning fra blåstien mellom Hønefoten og Fagervann. Utsikten er relativt begrenset, men både Maridalsvannet og Barlindåsen kan skimtes gjennom skogen. Lenger nord på åsryggen ligger en gapahuk med utsikt vestover. Enda lenger innover åpner det seg en prakfull utsikt østover, med en uvant vinkling på Maridalsalpene. På Lybergja står ennå den gamle trevarden, selv om det hvite topp-korset har falt ned.

Selv var jeg her en tur i 2018, og det var da lite å se av tretårnet. Berget selv, ja, det har mye å vise frem.

LYBERGJA. Kjentmannspost på 60-tallet.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.