Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Hagahoggets lune hi

BJØRNEN sover ikke her lenger. Faktisk er det usikkert om bamsen har bodd her i det hele tatt. Men en tidligere gjest har helgardert og utstyrt hulen med en residerende hr. Brakar. Foto: VESLE-BERNHARD

HAGAHOGGET i Vestmarka frister med ledig leilighet. Hvis du er bjørn.

VEIVALGENE vi gjorde, inkludert litt frem og tilbake på det Bernhard Herre nok ville kalt betydningsløse fuglestier.

et sagnomsuste bjørnehiet på Hagahogget har vært kjentmannspost to ganger. I beskrivelsen fra 1990 ble det uten videre slott fast at denne dype hulen er et gammelt bjørnehi. I håndboka som kom i 2022 var det kommet til et anførselstegn rundt bjørnehi-ordet. Dessuten fant vi den hjelpsomme opplysningen om at huledannelsen skyldes at det i sin geologiske tid var en gasslomme i dette vesle berget. Hulen er anslått å være 3-4 meter dyp.

Fra en liten parkeringsplass langs Solliveien, ved skytebanen i Olledalen går det blåmerket sti oppover Hagahogget. Meget skulle jeg anbefale den merkede blåsten helt fra start, for den rødmerkede traseen litt lenger vest benyttes om sommeren av terrengsyklister. Hist er blåsten meget fin, bred og fast;  er er den bratt, sølet og mer krevende. Her kommer vi inn i Hagahogget naturreservat, som ifølge den gamle beskrivelsen fra 1990 verner en forekomst av alm og lindetrær, med tilhørende markvegetasjon.

På sitt beste har denne skyggefulle sti en en herlig stemning av gammel ferdelsvei. Men det er kjekt å ha GPS her, for lia er bratt med en rekke små stier i alle retninger. Da jeg sist kom her forbi med fr. Vesle-Bernhard, oppdaget vi en bålplass i en tydelig lysning, utstyrt med grill. Her går stien ned til hulen. I heftet den gang sto det:

I vill og spennende natur, høyt oppe på Hagahogget, ligger et gammelt bjørnehi. Det er en ca 3-4 meter dyp hule, stor nok til å krabbe inn i.

KJENTMANNSHEFTET 1990-92

POSTEN som kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte på dette sted.

tter befaring av hulen fortsetter vi videre opp til Hesthagekastet, som denne topp kalles. Utsikten herfra mot Asker, Oslofjorden og Nesodden er så man hiver etter pusten. Det er mye fint å se i denne del av Vestmarka hvis man har med seg slike fine varer som tid og energi. En kilometer lenger nord ligger Bergsåsen, Asker kommunes høyeste punkt, med kjentmannspost i perioden 2012-2014. Andre turmål og tidligere kjentmannsposter i området er Skaugumåsen og Grosetkollen i øst og Haveråsen i nord.

BJØRNEHIET PÅ HAGAHOGGET
Post 2 i perioden 1990-92. Post 4 i 2022-2024. Diskusjon og kommentarer i Kjentmenns forum.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.