Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Fjernt! Bratt! Krevende! Nå kan Kjentmenn fly i flint og mer til

NYE KJENTMANNSPOSTER: Drama og krigshistorie. Vonde vannveier, gamle dammer og en eldgammel dame. En steinrik Anthon, en kortvokst Anders, en ukjent Syver. Og masser av inspirasjon til turer i alle deler av Oslomarka.  Les om den nye kjentmannsboka og se Kjentmannsmerkets venners video.

Det er alltid en fest å bla i en ny kjentmannsbok. Men Kjentmannsmerkets håndbok 2024-2026 skal vi sannelig feire litt ekstra: Til forskjell fra forrige utgave, er denne utstyrt med kartutsnitt som faktisk funker.

Vi som liker oss best utenfor de mest hardtråkkede stier kan nå se frem til hele seks kjentmannsposter viet et populært og nærmest uuttømmelig tema: Motstandskampen som ble ført av «gutta på skauen» i  Oslomarkas dype skoger under Andre verdenskrig. Det ligger i sakens natur at flyslippsteder og hemmelige baser var steder som er vonde å finne, langt til skogs.

Videre skal vi til en håndfull hytter med og uten krigshistorie. Vi skal til noen glemte setre og til noen som fortsatt står. Er det bamser som interesserer, byr boka på i hvert fall tre poster med et slags bjørnetema, pluss noen turer i Asbjørnsens fotefar rundt Nordre Heggelivann.

Meet the Flintstones. Blant mer uventede temaer kan vi nevne flintstein, som er berørt i hele tre av de nye kjentmannspostene,  til tross for at vi ikke har naturlige flintforekomster i Norge. Blant de tre er selveste coverposten, post 24-24 Flintfunn ved Skarvvann, godt nord i Nordmarka. Business-interesserte kjentmenn kan stifte bekjentskap med forretningsmannen Anthon B. Nilsen (1855-1936) og hans ganske grovkornede metoder for å skaffe investors til Tofte Cellulose. Vi er her i Hurum, som til vår glede er tilbake i Kjentmannsmerket med tre poster – en demning, en utsikt og en Milorg-hytte.

Og heldigvis – minst ti av de 50 nye postene lar seg knapt kategorisere som noe mer enn vakker, vill natur, uten noe ekstra tematisk element. Den obskure Syverdalsbrenna i Nordmarka nord blir nok et nytt bekjentskap for mange, kanskje også Rolighaugen, nordøst for Langlia. Her loves «krevende og bratt» terreng. Helt enkelt blir det visst heller ikke å besøke Stuttandersdalen øst for Helgeren et sted.

Bare to av de 50 postene er merket med en ® som repriser på tidligere storheter. Men den nye boka byr på  flere repetisjonsøvelser enn som så. Regner vi med både «nesten-repriser» på nyere poster og steder som var kjentmannspost før Kjentmannsmerkets relansering i 1990, må vi telle med nesten alle fingre på begge hender.

Men vi klager ikke, vi. Å vise frem de virkelig fiine klassikerne i Marka er aldri feil. Hvis du har lang kjentmannshukommelse inviteres du herved til å diskutere åpne og hemmelige repetisjonsposter i en kommende tråd i Kjentmenns forum.

Et annet iøynefallende trekk ved den nye håndboka: Kjentmannsmerket organiseres av Skiforeningen, men ser ut til å bli stadig mindre skivennlig. Blant de 50 postene er bare 26 merket som vinterpost, mot 30 i forrige periode og 29 i perioden 2020-2023. Kanskje posisjonerer Skiforeningen seg ytterligere for en mindre snørik fremtid, slik den allerede har signalisert ved å døpe om sitt medlemsblad fra Snø og Ski til Marka.

Mange vil nok slippe et lettelsens sukk over at Kjentmannskomiteen ser ut til å ha droppet ideen om å bruke skjermdumper fra Skiforeningens iMarka-app i stedet for kartutsnitt som den jevne kortbruker kan kjenne seg igjen i. Dette påfunnet ble hardt kritisert  i Kjentmenns forum ved utgivelsen av forrige bok. Det kan virke som kjentmannskomiteen (som forresten ikke er navngitt i den nye boka) kan ha lyttet til kritikken. En annen endring den gangen som også falt enkelte kjentmenn tungt for brystet, var å redusere postenes besøkelsestid fra tre til to år. Her er det ingen endring nå – deadline er siste august 2026.

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.