Kjentmannsmerkets håndbok for perioden 2024-2026 så dagens lys på Sandbakken i strålende søndagssol 1. september. Håndboken med de 50 nye postene ble symbolsk avduket av Reidun Fjeldstad Haug, som med stødig hånd klippet ståltråden.
Med dette var kjentmannsperioden 2024-2026 i gang, og de fleste av de fremmøtte benyttet anledningen til å besøke post 24-45 Fjellmaleriet ved Sandbakken. SE VIDEO: Reidun svinger avbitertangen!
De ivrigste strøk avgårde for å finne flere av de nye postene – for eksempel i Østmarka og Sørmarka, hvor kjentmannskomiteen i sin visdom har etablert totalt ti poster i denne omgang.
Et gammelt jungelord sier at det alltid regner på Kjentmannsmerkets bokslipp. Ikke nødvendigvis vann, men alltid sjokolade. Til grunn for denne visdom ligger et eksentrisk ritual. Det sentrale element er en kjentmannspostoppslag på stolpe, pent pakket inn i en anorakk, sammen med et passelig antall sjokoladeplater.
Anorakken er fortøyd til et ungt spenstig tre, som i sin tur er tvunget ned i spenn mot bakken og forankret med ståltråd. Den nøye utvalgte seremonimesters oppgave er å klippe, ikke en silkesnor, men en ståltråd, og ikke med sølvsaks, men med avbitertang. I samme øyeblikk som stålet gir etter for tangens bitt, retter det stakkars treet seg brått opp og røsker den med seg anorakken, slik at posten med ett blir synlig for publikum, mens søtsakene regner fra oven.
Dette sinnrike systemet ble utviklet for mange kjentmannsbøker siden av luringen Kåre Haug, en drivende kraft bak Kjentmannsmerket i Oslomarka lenger enn mange kjentmenn kan huske. Haug døde i februar i år, 83 år gammel. Han er dypt savnet i kjentmannskomiteen, fortalte Skiforeningens prosjektleder Hege Blichfeldt Sheriff i sin velkomsttale til 2-300 fremmøtte på Sandbakken.
Komiteens medlemmer er for første gang siden 1994 ikke navngitt i den nye boken. Ifølge Blichfeldt Sheriff er dette et bevisst valg på bakgrunn av at komiteen etter Kåre Haugs død ikke lenger har medlemmer fra de frivilliges rekker, bare ansatte i Skiforeningen.
Klippingen av den seremonielle ståltråd ble utført av Kåres livsledsager og turkamerat Reidun Fjeldstad Haug, som i sine røde og gule jakker er en gjenganger på bilder i kjentmannsbøkene. SE VIDEO: Reidun svinger avbitertangen!
Forfatter og Østmarka-ekspert Even Saugstad, som selv var bestyrer på Sandbakken i mange år, fortalte den merkelige historien om tyskeren Helmuth Alfred Rohloff, som tidlig på 60-tallet begynte å male bibelske motiver i terrenget rundt Sandbakken. Ett av disse, kjent som Jesusmaleriet, eksisterer fremdeles og er tema for post 45 i Kjentmannsmerkets nye håndbok. Saugstad fortalte hvordan Rohloffs kunst raskt ble omstridt. Mange turgåere mente det slett ikke var nødvendig å forskjønne naturen med bilder av Jesus og Maria Magdalena, og slett ikke av Judas. Rohloff malte da over noe av dette, bare for å bli kritisert av turfolk som savnet hvordan Jesusmaleriet hadde satt en spiss på turene deres.
Kjentmannsmerkets håndbok skiftes ut annethvert år. Siden 1998 er utgivelsen blitt markert med et godt gammeldags skautreff på en av de nye kjentmannspostene. Ifølge Blichfeldt Sheriff ble det på slippdagen solgt 315 eksemplarer av den nye håndboken.
Speak Your Mind
Du må være innlogget for å kunne kommentere.