Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Postjakt i hoffjegermesterens spor

RÅSJØBROEN hvelver seg elegant over Råsjøens utløp i østenden. Her er vi midt i et fordums skogssamfunn tuftet på seterdrift og skogbruk. Sør for broen ligger Fearnley-slektens jaktslott, som også heter Råsjøen.

HELT RÅTT. Råsjøens eleganse betraktet fra den gamle bro. Foto: VESLE-BERNHARD

STEINHVELVSBRO av det elegante slag.

Det meste av bebyggelsen ved Råsjøen er med tiden blitt hytter. Området er et viktig knutepunkt for stier og skiløyper i denne delen av Romeriksåsene, og syklister har nytte av skogsveien mellom Sjonken og Hakadal.

Til Råsjøen kommer vi også på ski fra Råsjøkrysset nær Harestua. Sist fr. Vesle-Bernhard og jeg forsøkte oss på det, erfarte vi at når isen på Råsjøen ikke virker sikker, er skiløypa i overkant kupert og slitsom på hardt føre, der den klorer deg fast i sørhellingene.

HOFFJEGERMESTEREN. Thomas Fearnley (1841-1927). Foto: WIKIPEDIA

Det er tradisjon gjennom mange generasjoner at Fearnley-familiens førstefødte mann får navnet Thomas. Kunstmaleren Thomas Fearnley omtales i familien som «kunstmaleren» for enkelts skyld, mens hans sønn kalles «hoffjegermesteren». Tittelen fikk han i 1899 og frem til unionsoppløsningen fordi han en periode ledet den svenske kongefamilien på jakt. Spesielt var han på tur med kronprins Gustaf (senere Gustaf V) som var interessert i friluftsliv. Fearnley var også med på starte Christiania Skiklubb i 1877, Skiforeningen i 1883, samt annen organisert idrett – når han da ikke jaktet på og kjøpte opp kunst etter faren, som døde da den fremtidige hoffjegermesteren var liten gutt.

Men først og fremst var Thomas Fearnley (1841-1927) en mektig skipsreder og forretningsmann som eide rederiet Fearnley & Eger sammen med fetteren Engelhard. Han kontrollerte også en rekke industriforetak i inn og utland. Også i Sverige, som et stykke på vei forklarer hans nære bånd til kong Oscar IIs familie. I 1894 gikk han i spissen for å kjøpe opp og utvikle avisen Norges Sjøfartstidende fra et fattig organ for skipsoffiserenes interesser, til et talerør for skipsredernæringen – og kanskje ham selv. Rundt 1905 var avisen hans påfallende lite interessert i de politiske tumultene som førte til oppløsningen av unionen med Sverige. Siden 1987 har den avisen vært kjent som Dagens Næringsliv. Les videre under bildet.

FULL BREDDE. Råsjøbroen sett fra sørlige brohode.

Råsjøen ble bygget mellom 1910 og 1916, i regi av hoffjegermesterens sønn, som også het Thomas. Det ble visstnok ikke spart på noe som helst. Disse årene var «jobbetid» preget av spekulasjonsdrevet oppgang i shipping og skipsbygging, som typisk gjorde de rike rikere, men de ikke fullt så rike noe mer sårbare.  Råsjøbroen som sto ferdig i 1920 ble bygget for hoffjegermesterens penger, visstnok fordi sønnen hadde brukt det meste av pengene sine på jaktslottet. Men han hadde fått et råd av faren: «Bygg ikke for smått, det vil du angre på siden».

Den post som kjentmannskomiteen i sin visdom lot etablere her, sto ved vannet på sørvestsiden av Råsjøbroen. Råsjøbroen krysser elven kjent som Rotua. I perioden 2024-2026 er det kjentmannspost ved en annen bro over Rotua, sør for Bjertnessjøen.

Kilder:

Thor Sørheim: Romeriksåsene

Christiania Skiklub/Pål Schage: Notat om Thomas Fearnley

Morten Møst: Kroner og røre. Historien on NHST og Dagens Næringsliv

Skiforeningen: Kjentmannsmerket. Håndbok 2022-2024

RÅSJØBRUA. Post 39 i perioden 2022-2024

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.